Trots att skyfallet på sina håll inom området har beräknats ha en mycket lång återkomsttid bedöms det endast ha fått begränsade konsekvenser.
- En bidragande orsak till det är att det fanns upparbetade rutiner på plats hos både kommuner och Trafikverket. Stora ekonomiska skador har visserligen uppstått men samhället i stort rullade på, säger Anne-Catrin Almér, handläggare på länsstyrelsen och en av författarna till rapporten.
Med anledning av skyfallet den 10 juli 2024, gav Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) Länsstyrelsen i Jönköpings län i uppdrag att genomföra en utredning för att beskriva översvämningens omfattning och konsekvenser. Länsstyrelsen har avgränsat utredningen omfattning Habo och Jönköpings tätorter eftersom det var där som samhällsstörningar i huvudsak uppstod.
Generellt sett har konsekvensen på samhällsnivå utifrån människans hälsa varit begränsad. Det beror på att händelsen var ganska kortvarig och att kommunerna och andra aktörer hade rutiner som fungerade. Däremot var arbetssituationen för räddningstjänsten ansträngd liksom på berörda kommuner. Under två timmar inkom ca 120 larm till räddningstjänsten.
Det har kommit in en stor mängd skadeanmälningar till försäkringsbolagen och den ekonomiska kostnaden för skyfallet uppskattas uppgå till minst 200 miljoner kr. Det innebär att även om konsekvensen för samhället i stort bedöms som begränsad kan enskilda och vissa verksamheter ha drabbats hårt.
Både Habo och Jönköpings kommun uppger att de anser sig ha hanterat händelsen på ett bra sätt och att man kan hantera en liknande händelse igen. Båda kommunerna jobbar aktivt med klimatanpassningsåtgärder.
- Händelser som denna ökar motivationen att genomföra åtgärder. Ett skyfall av den här omfattningen kommer dock aldrig helt kunna byggas bort, påminner Anne-Catrin Almér.
Rapporten Utredning av översvämningar 10 juli 2024 i Jönköpings län
Källa: Länsstyrelsen Jönköping
Dela |
|
Tillbaka |
Forskning vid Luleå tekniska universitet visar hur en ny typ av tunnfilmssolceller kan tillverkas till lägre kostnad och samtidigt bidra till att byggnader producerar sin egen el – utan att stänga ute dagsljuset.
Klimatanpassningsutredningen som har haft i uppdrag att analysera och vid behov föreslå ny eller anpassad lagstiftning för att effektiva klimatanpassningsåtgärder ska kunna genomföras har presenterats.
Ett fall av legionellasmitta har påvisats på Södersjukhuset i Stockholm och vattenprover från ledningssystemet visar att legionella förekommmer.
Elektrikerförbundets strejkhot är avblåst efter att parterna kommit överens om ett nytt kollektivavtal.
Gamla ledningar och nya vitvaror innebär störst risk för vattenskador. För sjunde året i rad sker flest vattenskador i köket. Och den kalla vintern 2024 gjorde att frysskadorna nådde en toppnotering.
Elisabet Werecki, Skanska tilldelas förstapris i Årets innovation, som delas ut av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), för projektet "Återvinning av gråvatten i flerbostadshus".
Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad 2024 uppgår till 48 024 lägenheter vilket är cirka 30 procent färre än året innan enligt statistik från SCB.
Paret Nowaks brunn innehöll kraftigt förhöjda värden av bly efter den stora sopbranden i Kagghamra i Botkyrka 2020 då Think Pinks avfall brann. Nu pågår rättegången, rapporterar svt.se.
Snart är det dags för ExpoVent. Den 20-22 maj är det Växjö, Jönköping och Norrköping som får besök. Det bjuds på utställning, föreläsning och gratis lunch.
Tranås Energi jobbar strategiskt för att undvika cyberangrepp mot solcellsparken i Bredstorp utanför Tranås, rapporterar svt.se.