Vatten är ett av våra viktigaste livsmedel och en värdefull resurs. Det finns betydande potential att minska användning av dricksvatten genom alternativa metoder och recirkulering och genom att öka medvetenheten om vattenfrågan i byggprojekten.
Projektet har kartlagt dricksvattenanvändningen i bygg- och anläggningsprojekt och identifierat flera arbetsmoment som kräver stora mängder vatten, särskilt inom berg- och markarbeten. Det framgår att borrning, både i berg och mark, är de mest vattenintensiva aktiviteterna. Dricksvatten används ofta både på grund av att det är enkelt och att det går att ordna tillräcklig tillgång till dricksvatten.
Det finns samtidigt betydande potential att minska denna användning genom alternativa metoder och recirkulering.
1. Vattenanvändningens omfattning: Stora mängder dricksvatten används
i olika arbetsmoment. Vattenanvändningen kan för borrning uppgå till
storleksordningen 100–1000 m3 per minut.
2. Alternativa vattenkällor: Det finns möjligheter att ersätta dricksvatten
med andra vattenkällor som sjö- eller havsvatten, länsvatten eller dagvatten för vissa processer.
3. Tekniska lösningar: Snålare teknik och recirkulering av vatten kan
minska dricksvattenanvändningen avsevärt.
4. Krav på vattenkvalitet: Maskiner och processer har olika krav på
vattenkvalitet, vilket påverkar möjligheten att använda recirkulerat eller
alternativt vatten.
5. Projektanpassning: Vattenanvändningen varierar kraftigt vilket kräver specifika lösningar för varje projekt.
Rekommendationer:
• Öka medvetenheten om vattenfrågan i projekt.
• Se över möjligheten att använda alternativa metoder som minskar behovet av dricksvatten.
• Öka återanvändningen av vatten: Inför system för recirkulering av vatten på byggarbetsplatser, särskilt i tunnelprojekt.
• Ställ krav på vattenanvändning: Beställare bör utveckla sin kravställning och ställa krav på minskad dricksvattenanvändning och recirkulering i sina projekt.
Källa: SBUF
Dela |
|
Tillbaka |
Forskning vid Luleå tekniska universitet visar hur en ny typ av tunnfilmssolceller kan tillverkas till lägre kostnad och samtidigt bidra till att byggnader producerar sin egen el – utan att stänga ute dagsljuset.
Klimatanpassningsutredningen som har haft i uppdrag att analysera och vid behov föreslå ny eller anpassad lagstiftning för att effektiva klimatanpassningsåtgärder ska kunna genomföras har presenterats.
Ett fall av legionellasmitta har påvisats på Södersjukhuset i Stockholm och vattenprover från ledningssystemet visar att legionella förekommmer.
Elektrikerförbundets strejkhot är avblåst efter att parterna kommit överens om ett nytt kollektivavtal.
Gamla ledningar och nya vitvaror innebär störst risk för vattenskador. För sjunde året i rad sker flest vattenskador i köket. Och den kalla vintern 2024 gjorde att frysskadorna nådde en toppnotering.
Elisabet Werecki, Skanska tilldelas förstapris i Årets innovation, som delas ut av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), för projektet "Återvinning av gråvatten i flerbostadshus".
Det totala tillskottet av bostäder genom ny- och ombyggnad 2024 uppgår till 48 024 lägenheter vilket är cirka 30 procent färre än året innan enligt statistik från SCB.
Paret Nowaks brunn innehöll kraftigt förhöjda värden av bly efter den stora sopbranden i Kagghamra i Botkyrka 2020 då Think Pinks avfall brann. Nu pågår rättegången, rapporterar svt.se.
Snart är det dags för ExpoVent. Den 20-22 maj är det Växjö, Jönköping och Norrköping som får besök. Det bjuds på utställning, föreläsning och gratis lunch.
Tranås Energi jobbar strategiskt för att undvika cyberangrepp mot solcellsparken i Bredstorp utanför Tranås, rapporterar svt.se.